Jos van Leeuwen Foto- en Publieksprijs

De Jos van Leeuwen Foto- en Publieksprijs worden jaarlijks uitgereikt door ANP-Hollandse Hoogte aan de maker van de beste nieuwsfoto het jaar. Deze fotografie prijzen zijn een initiatief van ANP en Hollandse Hoogte om de Nederlandse nieuwsfotografie te eren.

Jos van Leeuwen

Jos van Leeuwen, een ambachtsman in hart en nieren, is een Haagse nieuwsfotograaf, wereldberoemd in Den Haag en omstreken. Hij is nog dagelijks op pad om het nieuws in regio Den Haag vast te leggen.

Fotoprijs

De Jos van Leeuwen Fotoprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de maker van de beste nieuwsfoto van het jaar en wordt bepaald door de jury. In 2018 won 'de zwaan' van Alexander Schippers de fotoprijs en in 2019 de vonkenregen van Eric Brinkhorst.

Bekijk hier de interviews met de vijf genomineerden voor de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2019.

Winnaar Jos van Leeuwen Fotoprijs én Jos van Leeuwen Publieksprijs 2019 - Eric Brinkhorst

Publieksprijs

Naast de Jos van Leeuwen Fotoprijs wordt er ook jaarlijks de Jos van Leeuwen Publieksprijs uitgereikt. Deze foto's zijn uitgekozen door het publiek waar iedere maand op gestemd kan worden via deze website of via Instagram. Elke maand wordt de foto met de meeste stemmen genomineerd. In januari wordt de uiteindelijke winnaar tijdens een feestelijke uitreiking gekozen.

Winnaar Jos van Leeuwen Fotoprijs 2018 - Alexander Schippers
Winnaar Jos van Leeuwen Publieksprijs 2018 - Steven van der Kruit

In 2018 is de publieksprijs gewonnen door Steven van der Kruit met zijn foto van de aanslag op Amsterdam Centraal. Fotograaf Eric Brinkhorst viel dubbel in de prijzen en won naast de fotoprijs ook de publieksprijs van 2019 met zijn foto van de vonkenregen in Scheveningen.

Win zelf ook!

Stem je mee op de beste nieuwsfoto? Dan maak je kans op een kunstfoto uit de ANP fotowinkel.